Jeden človek – veľa rôznych pohľadov

10. 04. 2018 | Aktuality

Chceli by ste za suseda staršieho muža afrického pôvodu, ktorý bol v minulosti väznený ako terorista? Že nie? Prirodzene… A čo ak by ste zistili, že tento človek je držiteľ Nobelovej ceny za mier – Nelson Mandela? Zmenil sa Váš pohľad na tohto človeka?

Jeden človek – veľa rôznych pohľadov. Aký je ten náš pohľad? Čím je ovplyvnený? Ako vnímame ľudí, ktorých stretávame? Aj na tieto témy sme dnes diskutovali so študentmi na SPŠ v Tvrdošíne. Ukončili sme tak druhú časť vzdelávania „Cez skúsenosť k poznaniu“ s lektorkami Baškou a Fany z neziskovej organizácie EDUMA z Bratislavy. Strávili sme spolu štyri dopoludnia zamerané na búranie predsudkov.

„Tento čas vnímam ako svetlo, ktoré zasvieti do tmavého miesta. Zrazu vidíte veci inak a pochopíte súvislosti, o ktorých ste predtým nerozmýšľali,“ hovorí jeden zo študentov.

Chlapčenská trieda – každý z nich je iný, každý z nich má iný názor. Nečakáme, že zmenia svet. Ale možno dnes niekomu otvoria dvere v obchode, pomôžu s kočíkom do autobusu, či dajú šancu tomu, komu by iný šancu nedal… Pretože, ako povedal jeden zo študentov: „Najbližšia ruka, ktorá môže pomôcť, je na konci Tvojho ramena.“

Ľubica Matušáková

V.I.A.C. – Inštitút pre podporu a rozvoj mládeže

najnovšie články